“Heel blij met deze woning aan de Grote Beukelaer”
Liefde op het eerste gezicht? Nou, wie weet. Rikus en Henny Snel wisten het namelijk direct: deze bungalow aan de Grote Beukelaer moet het worden. “De plek! De ruimte, je kunt er hélemaal omheen lopen”, zegt Rikus. “Dat was voor mij doorslaggevend.”
We treffen Rikus en Henny Snel op een zonovergoten middag in hun woning waar ze nu bijna twee jaar wonen. Op een prachtige locatie. Alhoewel, daar kun je over twisten. Heb je geen last van de school aan de overkant? “Juist gezellig”, zegt Henny. En van koplampen die naar binnen schijnen van de auto’s op de weg? “We doen ’s avonds de gordijnen dicht”, zegt Rikus. “Het zijn voor ons geen nadelen.” In 2023 keerden ze terug naar dorp Heino, waar ze ooit waren ‘begonnen’ aan de Vogelzang. Ze woonden er van 1973 tot 1979 met veel plezier en hielden er een buurtvriendengroep aan over. “Dit is ons laatste huis”, concludeert Rikus nu, 74 jaar jong. “Ik wilde nog een laatste stap maken naar een huis met een tuin. We wilden niet rechtstreeks vanuit de boerderij naar een appartement zonder buitenboel. Hier kunnen we oud worden.”
Tsja, die boerderij, een gevoelig punt. De luchtfoto van de boerderij hangt prominent op Rikus’ kantoor, en, nog groter, op het buitenterras. Rikus denkt met weemoed terug aan zijn oude woonboerderij aan de Molenweg in Heino, waar het stel van 2002 tot 2023 woonde. Nu wonen ze een stukje kleiner. Ze profiteren nu wel van wonen in het dorp, ze genieten van de ruime tuin én van de bungalow, die ze aan hun wensen hebben aangepast. De lichtblauwe keuken bijvoorbeeld, springt direct in het oog. “We gingen te rade bij Gerard Heerkes voor een nieuwe keuken. Nou, dit heeft hij ervan gemaakt”, zegt Rikus. “Helemaal prima.” De keuken kleurt stijlvol bij de lichtgrijze vinyl vloer die over de hele benedenverdieping drempelloos is doorgetrokken. Alles past in de retro-stijl van het huis (bouwjaar 1972). De muren in de hal zijn strak metselwerk, niet oubollig, verkleurd of hobbelig. “Daarom hebben we het zo gelaten”, zegt Rikus. “En kijk, deze trap. Het is een bijzonder soort hout, we hebben hem gekocht in Bolsward. Ik vond het precies hier passen.” De trap ziet er nog hagelnieuw uit en dat blijkt logisch. “Boven gebruiken we niet”, zegt Rikus. “Toen we hier kwamen hebben we al het ijzer boven weggehaald. Alle buizenwerk, verwarming en dergelijke. Houten schroten hebben we laten zitten. Strak en afgewerkt. De vloer geïsoleerd. Opnieuw ingericht. Twee ruime slaapkamers. In de tussenruimte hebben we een eenvoudige badkamer gemaakt en een toilet. De verwarming hebben we niet terug laten komen, vonden we eigenlijk niet nodig. Als er kinderen komen slapen, is er ruimte genoeg boven.”
Gedateerd
Rikus en Henny leven zelf op de begane grond, waar alles te vinden is. Hal met garderobe, huiskamer met open keuken, bijkeuken, serre, slaapkamer, badkamer, toilet, kantoor en de sauna, waarover later meer. “Het was erg gedateerd toen we hier kwamen”, zegt Rikus. “De serre stond op instorten. De schuifpui was oud thermopane. Die hebben we vervangen, net als de halve aanbouw trouwens. Alleen de twee zijmuren zijn blijven staan.” Als we even later een uitgebreid rondje om het huis lopen, zien we waar de oude schuifpui is gebleven. Door het glas zie je een paar felgele kanaries op hun stokje zitten. De glazen pui zit nu voor de volière. Oh ja, en hoe zat het nu met die sauna? “Kijk hier”, zegt Rikus met een mysterieuze glimlach op zijn gezicht als we tijdens de rondleiding door de woning in de slaapkamer zijn beland. Hij schuift de deur van de kledingkast met een gracieus gebaar open. Huh…wat? Een eenpersoons sauna? “Het was een tweepersoons, maar Henny vindt het niks”, lacht Rikus. “Dus heb ik hem gehalveerd. Er zit muziek in en verschillende kleuren verlichting, het is een hele beleving. Ik zit er steevast iedere week in. En handig toch, die kastdeur ervoor, is het mooi aan het zicht onttrokken.”
“Begin jaren zeventig is deze wijk gebouwd. Ik woon hier zelf vlakbij en weet nog goed hoe groen het hier was”, vertelt makelaar Wilco Lindeboom van Lindenhorst Makelaars. “Meest bijzonder van deze woning vind ik hoe Rikus en Henny dit project zijn aangegaan, op hun leeftijd. De woning met ruim 200 vierkante meter op een perceel van 717 vierkante meter, dat is geen kleine klus. Ze hebben geen aannemer ingeschakeld. Alle werkzaamheden hebben ze stap voor stap gepland. Zonnepanelen, warmtepomp. Tuin aangelegd. De woning is verduurzaamd, gemoderniseerd. Veel georganiseer. Dat is fantastisch gelukt.”
Een reactie achterlaten?