Ambachtelijke bakkerij is al weer tien jaar een vertrouwd gezicht in Heino
Het zijn twee totaal verschillende werelden. Aan de ene kant heb je die gezellige, praktisch ingerichte, fysieke winkel aan de rand van het centrum. Anderzijds zijn er allerlei vooruitstrevende middelen om op een andere manier je dagelijkse brood(jes) en banket te bestellen. Twee verschillende werelden die bij Bakkerij Van der Most in Heino gewoon bij elkaar komen. Nostalgie en vernieuwing. Niet in een spagaat, maar in harmonie. En dat al tien jaar in Heino!
De laatste vondst op het gebied van ‘moderne snufjes’ is de mogelijkheid om via WhatsApp te bestellen. “Dan opent zich een overzichtelijke online catalogus. Zie het maar als een webshop binnen Whatsapp”, vertelt eigenaar Mark van der Most. Naast de webshop is het dus een extra mogelijkheid om tijdig het brood te bestellen en het een dag later op te halen in de winkel of te laten bezorgen. “Ideaal voor de klant die snel wil handelen. En het voordeel is dat je je naam niet hoeft achter te laten. Bovendien kun je alleen via WhatsApp profiteren van een mooie aanbieding op de maandag: drie broden voor 7,50 euro!”
Dat Bakkerij Van der Most nostalgie en vernieuwing telkens aan elkaar blijft koppelen, komt mede voort uit de grootte van het bedrijf. Met vestigingen in Lemelerveld (hoofdvestiging met bakkerij en winkel), Dedemsvaart, Dalfsen, Ommen, Raalte en natuurlijk Heino. Deze omvang van het familiebedrijf, die met veel en hard werken is bereikt, maakt het gemakkelijker om investeringen te doen die ten goede komen van alle zes vestigingen. “De klant profiteert zeker van meerdere locaties. Al zou het alleen maar de inkoop van grondstoffen betreffen. Voor een zelfstandige winkel kan dat best prijzig zijn. Aangezien wij over meerdere winkels beschikken, kunnen we anders onderhandelen. Lees: voordeliger inkopen!” Mark haast zich om erbij te vertellen dat het weliswaar een sport is om de juiste prijs-kwaliteitverhouding te vinden, maar dat kwaliteit altijd op nummer één staat. Zo is Bakkerij Van der Most dus bijzonder kritisch op zowel de ingrediënten als het productieproces. “Onze focus gaat extra uit naar de malsheid van het brood. Dat maakt het lekkerder en je kunt het langer bewaren zonder dat het smaak verliest.” Met zes locaties en ook nog Hotel en Restaurant De Barones binnen de gelederen, zijn Mark van der Most en zijn vrouw Annelieke echte ondernemers. Maar zoals Annelieke vol passie kan praten over marketing, communicatie, horeca en gastvrijheid, zie je Mark opfleuren als het over het ambachtelijke vakmanschap van de bakker gaat. “De jongens beginnen om 21.00 uur met werken en na vier uur komen de eerste broden uit de oven. Dat gaat door tot ca. 6.00 uur. Dus, als de klant om 8.00 (zaterdag) of 8.30 uur (maandag tot en met vrijdag) in de winkel staat, dan is het brood verser dan vers.”

Open chocolaterie
Nog een voordeel van de huidige omvang van Bakkerij Van der Most: “Doordat we over diverse winkels beschikken, kunnen we meer artikelen zelf maken. Momenteel bestaat 98 procent van ons assortiment uit eigen producten. Die overige twee procent? Dan hebben we het over speciale producten zoals roggebrood, beschuiten en eierkoeken.” Een echte blikvanger in de locatie Heino is de open chocolaterie. Na de meest recente verbouwing krijg je als consument letterlijk een doorkijkje naar wat zich normaliter achter de schermen afspeelt. Een leuke bijkomstigheid en een mooie inspiratiebron voor de komende Sinterklaas- en kerstaankopen die je natuurlijk online helemaal kunt voorbereiden. “Er is elke dag van alles te zien. En”, vertelt Mark met gepaste trots, “Heino is ons epicentrum van de bruidstaarten. De voorbereiding vindt plaats op onze hoofdlocatie in Lemelerveld, de finishing touch met het vullen en in elkaar zetten van de bruidstaarten gebeurt in Heino.”
Tot slot: tien jaar Bakkerij Van der Most in Heino, dat is wel reden voor een feestje. Toch? “Natuurlijk laten we het niet ongemerkt voorbij gaan. Hoe en wat, dat is nog een verrassing. Maar, er komt binnenkort een voordelige dag aan”, omschrijft Mark de aanstaande jubileumactie enigszins cryptisch. Ok, dan echt tot slot. Als hij nu één aspect mag benoemen die hem in de tien jaar Heino het meest is bijgebleven… “Dat is niet zo moeilijk”, zegt hij lachend. “Er is geen dorp in de omgeving waar zoveel oliebollen worden gegeten als hier met de Pompdagen…”
Bakkerij Van der Most | Canadastraat 11 | Heino | 0572 391 259 | info@bakkerijvandermost.nl | www.bakkerijvandermost.nl


Een reactie achterlaten?